Mihail Kiss

Radu Preduchin, managerul Weider Gym Iași, sală care la începutul lui ianuarie a împlinit un an de existență, îmi spunea anul trecut că intenționează să realizeze o serie de interviuri cu pionieri ai culturismului din România, iar primul pe lista sa a fost Mihail Kiss, din Săcele, pe care l-a intervievat la început de decembrie. Câteva săptămâni mai târziu, pe 21 februarie, antrenorul de campioni se stingea la 91 de ani, în urma sa rămânând, printre multe altele, prima sală de culturism deschisă în România, sală cu aparate unice ce a primit o secțiune specială în materialul lui Radu Preduchin, dar și peste 10.000 de sportivi ce au trecut prin mâinile sale, în frunte cu campionul mondial László Csaba, potrivit www.saceleanul.ro.

Emoționant a fost și ce a postat ieșeanul Florin Preduchin, și d-sa un pionier al culturismului din România, pe o rețea de socializare, imediat după aflarea tristei vești.

„L-am cunoscut pe Miși Kiss în a doua parte a anilor ’70, el fiind arbitru, iar eu concurent, la Cupa 16 februarie, unul dintre primele concursuri de culturism organizate în România de către regretatul profesor Dumitru Hâtru. După ani de zile, când diferența de vârstă dintre noi nu mai părea atât de mare, am devenit prieteni. Prin anii ’90, m-a și găzduit pentru o mică vacanță la cabana lui de lângă Săcele. Cu nouă ani în urmă, l-am vizitat din nou, ocazie cu care mi-a arătat aparatele din sala lui, aparate concepție proprie, cu multiple aplicații și foarte fiabile. A ținut să-mi demonstreze cum lucrează fiecare și m-a pus și pe mine să le încerc. Era trecut de 80 de ani și destul de greu îl puteam imita, eu având „numai” 60… Miși, prietene, rămas bun!”.

Articol: Dragoș Gașpar

Icon Timer

Devino astăzi membru al familiei Weider Gym

ALĂTURĂ-TE NOUĂ

Fii parte din echipa noastră